Pytanie dotyczące nawiewu...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rolland
    Classic
    • 2007
    • 22

Rozumiem, że przez te szaleństwa rozumiemy raczej radykalne ruchy ingerujące w mechanike - normalne zawirusowanie softu do poziomu 130-135 KM nie jest zbytnim obciążeniem?

K800
    www.tuning.opole.pl
  • czarny108
    Drive
    • 2006
    • 92

Czy w waszych autkach jest różnica w sile nawiewu (ilości powietrza) między obiegiem zewnętrznym, a zamkniętym?
    Może inaczej... przy pokrętle nawiewu ustawionym na np.5 powietrze ledwo płynie, a przy wciśnięciu obiegu zamkniętego nagle jest wiatr :-)
    Szukam przyczyny parowania szyb.

Komentarz

• huwe
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2005
      • 976

sprawdź filterek powietrza zasysanego do kabiny - na podszybiu- okolice prawej wycieraczki. ja miałem podobny objaw - coraz słabszy nawiew i parujące szyby. po wymianie jak ręką odjął.
      Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• czarny108
        Drive
        • 2006
        • 92

No własnie problem polega na tym,. że niedawno zmieniałem... a co z różnicą w ilości płynącego powietrza przy otwartym/zamkniętym obiegu? Jest u was odczuwalna?
        Dodam, jeżeli to coś pomoże, że mam klimę manualną. Przy jej właczeniu problem znika. Ale w starej skodowce, gdy właczyłem ogrzewanie i skierowałem nawiew na szyby nie było mowy o parowaniu. Obieg zamknięty sprawdzałem, zamyka się.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Moim zdaniem bedzie inna, tzn na pewno ma nie byc tak, ze jak sie obieg wewnetrzny pusci to powietrze leci, a jak normalnie to nie leci nic, albo leci na 4 biegu dopiero - widzialem takie auta, jak ktos sie zastanawia czy to mozliwe :idea:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Paweł T
            Elegance
            • 2006
            • 784

jak wciśniesz obieg wewnętrzny to przez kilka sekund ruch powietrza jest większy, a później powinnien być taki sam jak przy powietrzu z zewnątrz
            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• huwe
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2005
              • 976

czy zaraz po wymianie było OK, czy od razu padaka?
              założyłeś filterek poprawnie ( ma oznaczony kierunek przepływu)?
              Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• czarny108
                Drive
                • 2006
                • 92

...kierunek przepływu???

Hmmm... ok sprawdzę. Problem z parowaniem szyb zniknął po wyciągniąciu paczek estradowych z bagażnika. A ponieważ zajmowały całą jego objętość, pewnie tłumiły "wylot powietrza"

W każdym razie sprawdzę.

Komentarz

• WojtasFCP
                  Drive
                  • 2005
                  • 43

pisze w tym temacie poniewaz nie chce zakladac nowego watku ... moj brat ma problem w fabii :

" W pozycji 1 i 2 nie działa, w pozycjach 3 i 4 kręci aż miło. Co sie mogło stać? Wcześniej jeszcze po włączeniu 3 i powrocie na 2 kręcił. Teraz mam mały huragan w aucie."

Z góry thx za odp
                  Fabia Club Polska : www.fcp.pl

Moja Fabka

Komentarz

• Maniacz
                    Drive
                    • 2007
                    • 62

WojtasFCP, sprawdzałeś styki w pokrętle regulacji nawiewu ?

[ Dodano: Wto 31 Lip, 07 20:15 ]
                    czarny108, u mnie jest wielka różnica między obiegiem zamkniętym, a otwartym.
                    po zmianie filtra było prawie identycznie natężenie, natomiast po 2 kkm znowu osłabło.
                    Wszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.

Komentarz

• aronO1
                      Classic
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 24

A propos nawiewu - zmieniłem filtr ze względu na parowanie - zrobiłem może 5kkm i znowu paruje - juz zaczynam sie zastanawiać czy nie zrobić jak moim poprzednim autku - wyrzucić filtr - problem parowania zniknął zupełnie - nie wiem jak sie to ma do klimatyzacji - aha po wyrzuceniu filtra miałem jesień w kabinie, liście wlatywały do środka - trzeba by kratkę zamontować.

[ Dodano: Pon 13 Sie, 07 15:41 ]
                      Przy obiegu wewnętrznym załącza sie klima - to normalne? można zamieszac w ustawieniach klimatyzacji?
                      "za mało mocy - na razie ....."
                      a teraz mi wystarcza i nie oddam jej chyba, że po śmierci mojej lub jej.

Komentarz

Pracuję...